FAQ – Veelgestelde vragen

Auto

Op deze pagina vind je verwijzingen naar veelgestelde vragen over diverse onderwerpen.
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Rijschool Schipperen.

Algemene vragen

Met Rijbewijs B mag je een personenauto t/m 3.500 kg besturen en maximaal acht personen vervoeren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag je met alleen rijbewijs B ook een aanhanger aan de auto koppelen. Zolang het ledig gewicht plus het laadvermogen van de aanhanger maar minder is dan 750 kg. Het trekken van een zwaardere aanhangwagen met alleen rijbewijs B, is ook toegestaan als: 1. het ledig gewicht plus het toegestane laadvermogen van de aanhanger minder is dan het ledig gewicht (kentekengewicht) van de trekauto; én 2. het toegestane gewicht van de totale combinatie niet meer dan 3.500 kg is. Voor zwaardere aanhangers en/of een hoger combinatiegewicht is rijbewijs E (‘achter B’) vereist.

Aanmelden kan via deze website door invullen van het inschrijfformulier of het sturen van een mailtje naar info@rijschoolschipperen.nl

Voordat de rijschool je tussentijdse toets en/of praktijkexamen voor jou gaat aanvragen moet je daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een DigiD machtiging op de site van het CBR www.cbr.nl

Nee, dat mag niet. Zodra je geslaagd bent, is het alleen binnen Nederland toegestaan om als 17-jarige met een coach/begeleider auto te rijden.

Het is mogelijk om opfrislessen te volgen. Meer over opfrislessen? Bel of mail naar de rijschool!

Ja, dat kan! Afhankelijk van het type rijtest plannen we een paar rijlessen in om goed voorbereid voor de dag te komen bij de rijtest. Voor de rijles betaal je ons vaste lestarief en voor de rijtest betaal je huur voor de lesauto. Voor meer informatie over de rijtest en het aanvragen van de rijtest, bel je met de rijschool.

Vragen over autorijlessen

Je mag starten met je autorijlessen vanaf 16,5 jaar.

Ja, je kunt gewoon beginnen met lessen. Het verstandigst is dat je je theorie haalt aan het begin van je rijopleiding, maar je hoeft pas in het bezit te zijn van je theoriecertificaat bij het afnemen van een tussentijdse toets.

Wij geven les aan leerlingen die woonachtig zijn in Raamsdonk, Raamsdonksveer, Geertruidenberg en Hank.

Nee, wij geven geen rijles in een automaat.

Een proefles is een vrijblijvend autorijles die een duur heeft van 60 minuten. Deze rijles  is het een kennismaking met je vaste instructeur, lesauto en de rijschool.

Gemiddeld heeft een beginnende kandidaat tussen de 28-35 autorijlessen van 90 minuten nodig. Tijdens de proefles kan er nog geen inschatting gegeven worden over het aantal lessen, dit komt omdat je op dat moment alleen de voertuigbeheersing kunt beoordelen en nog niks kunt inschatten qua verkeersinzicht.

Dit is afhankelijk van de eventuele wachtlijst, vraag hiernaar tijdens het aanmelden van je proefles of inschrijving

Ja, met uitzondering van onvoorziene omstandigheden zoals langdurig uitval instructeur, schade lesauto, vrije lesplaatsen, enzovoort.

De instructeur haalt je thuis op en zet je vervolgens weer thuis af. Wil je ergens anders opgehaald/ afgezet worden, dan kun je dat bespreken met de instructeur. Veel is mogelijk, zolang de locatie binnen de werkregio valt en vooraf is besproken.

Een rijles duurt 90 minuten.

Je kan bij ons autorijles volgen van maandag t/m zaterdag. Op maandag van 09.00 uur tot 17.30 uur, op dinsdag t/m vrijdag van 07.30 uur tot 17.30 uur en op zaterdag van 07.30 uur tot 12.00 uur.
Avondlessen zijn nagenoeg niet mogelijk voor de auto, deze worden heel sporadisch ingezet en zullen dan zijn van 18.30 uur tot 20.00 uur.

Je hebt rijles in een Volkswagen Golf 8.

Je plant de rijlessen samen met je instructeur in. Hierdoor kun je lessen afspreken op dagen en tijden die jou het beste uitkomen

Het annuleren van een rijles dient minimaal 48 uur voor aanvang te geschieden. Een rijles die korter dan 48 uur voor aanvang is geannuleerd, wordt volledig in rekening gebracht.

Ja, afgezegde lessen kunnen altijd worden ingehaald. Wel dient een les minimaal 48 uur van te voren te zijn afgezegd, anders zijn wij genoodzaakt de les door te berekenen.

Nee, onze lesauto’s zijn allemaal rookvrij. In de auto’s is en wordt niet gerookt.

Wij hebben een speciale verzekeringspolis van Bovemij verzekeringen afgesloten. Hierdoor ben je volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing zijn.

Mocht je onverhoopt je autorijopleiding wensen te stoppen, dan kan dat. Wij ontvangen dit graag schriftelijk en handelen conform de algemene voorwaarden.

Vragen over examens

Het theorie-examen kun je reserveren via www.cbr.nl. Hierbij heb je je DigiD nodig en betaal je het examen via iDeal.

Het verstandigst is dat je je theorie haalt aan het begin van je rijopleiding, maar je hoeft pas in het bezit te zijn van je theoriecertificaat bij het afnemen van een tussentijdse toets.

Deze kun je bij de rijschool kopen, we hebben theorieboeken, theorie credits (oefenvragen online) en eventuele online cursussen.

Vanaf je 16e jaar mag je theorie examen auto doen.

Een geldig, officieel legitimatiebewijs en de oproep voor het auto theorie examen ( je reserveringsnummer).

Het examen bestaat uit drie onderdelen, die je alle drie voldoende moet afsluiten.
Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden.
Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heb je bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op.
Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring (Gezondheidsverklaring).
Zonder deze Gezondheidsverklaring kan het praktijkexamen niet aangevraagd worden!
Om geen vertraging in het reserveringsproces op te lopen, is het belangrijk dat de gezondheidsverklaring aan het begin van je rijopleiding wordt ingediend.
De gezondheidsverklaring kun je via de site van het CBR indienen en betalen: www.cbr.nl

Ga naar www.cbr.nl login met je DigiD en volg de instructies die er worden gegeven. Het systeem zal vragen naar een rijschool registratienummer. Ons rijschoolnummer is 3442K8.

Een geldig officieel legitimatiebewijs en het zelfreflectieformulier, dit zelfreflectieformulier ontvang je van ons tijdens de laatste rijles voor je toets of examen.

De examenlocatie voor alle B-kandidaten is in Breda aan de Heerbaan 4.

Een tussentijdse toets is een proefexamen afgenomen door het CBR (tegen betaling). Ben je op 3/4 deel van je rijopleiding dan is dat een goed moment voor deze toets. Bij deze toets bekijkt de examinator hoe ver je bent met je rijopleiding, aan welke punten moet je nog werken. Tijdens deze toets doe je l 2 bijzondere verrichtingen, bij goed gevolg verdien je vrijstelling voor deze bijzondere verrichtingen op je eerste examen.

Wij adviseren iedereen nadrukkelijk een Tussentijdse Toets te doen, ook al is het niet wettelijk verplicht. De slagingskansen nemen na een Tussentijdse Toets aanzienlijk toe omdat je beter bent voorbereid.

Voordat wij het rij-examen of de Tussentijdse Toets voor je mogen aanvragen, moet je ons daar eerst voor machtigen. Om ons te machtigen heb je een DigiD nodig. Heb je deze nog niet, dan kun je deze gratis aanvragen op digid.nl. Ben je al wel in het bezit van een DigiD dan kun je ons machtigen op mijn.cbr.nl.

Het praktijkexamen duurt ongeveer vijfenvijftig minuten. Hierin zitten ook het voorbereidend gesprek en de nabespreking van het examen zelf. In principe moet je erop rekenen dat je gemiddeld een half uur tot drie kwartier je vaardigheden kunt laten zien aan de examinator. Je mag gerust zelfverzekerd zijn dit zal je rijstijl goed doen. Normaliter mag de instructeur meerijden tijdens het examen. Sommige mensen vinden dit prettig, anderen hebben dit liever niet. Toch raden we je aan, wanneer dit mogelijk is, je instructeur mee te laten instappen. Ook hij of zij kan je na het examen precies vertellen wat je goed of juist minder goed hebt gedaan.

Bij een faalangst examen krijgt een examinator die is getraind in het begeleiden van mensen met faalangst. Er is meer tijd om je op je gemak te stellen en tijdens de rit kun je om een time-out vragen. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen.

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig je situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om je op je gemak te stellen.

Het slagingspercentage van de rijschool vind je op de site van het CBR: Auto- en Motorrijschool Schipperen V.O.F. – CBR  Het gaat hierbij om de slagingspercentages in de afgelopen vier kwartalen, deze gegevens worden elk kwartaal vernieuwd.

Vragen over tarieven

Je kunt kiezen voor het startpakket (of voor losse rijlessen vooruit, je ontvangt hiervoor een factuur. Kies je voor losse lessen? Dan worden deze per 5 of 10 rijlessen vooruit gefactureerd. Je kunt per bank/iDeal  of contant betalen

De lespakketten mogen in 1 x of in 2 termijnen per bank/iDeal  of contant betaald worden ( in 2 termijnen, mits op voorhand aangegeven).

Een proefles kost € 55,- en is gratis wanneer je bij ons blijft lessen en de lesovereenkomst getekend hebt.

Een rijles kost € 62,- per uur, wij lessen 1 ½ uur, dan kost de rijles dus € 93,-.

Het startpakket kost € 1430,- en bevat 10 rijlessen van 1,5 uur, een tussentijdse toets en het praktijk examen.
Het pluspakket kost € 3230,- en bevat 30 rijlessen van 1,5 uur, theorieboekje en -credits, een tussentijdse toets en het praktijk examen.
Hiervoor geldt hetzelfde tarief als voor een rijles: € 62,- per uur

Nee, de rijlessen worden per 5 gefactureerd, heb je lessen over? Dan krijg je deze lessen terug.

Een theorie-examen kost € 48,-

Een tussentijdse toets kost € 245,-, dit is inclusief het voorrijden.

Een praktijkexamen kost € 285,- dit is inclusief het voorrijden.

Afhankelijk van het type rijtest plannen we een paar rijlessen in om goed voorbereid voor de dag te komen bij de rijtest. Voor de rijles betaal je ons vaste lestarief en voor de rijtest betaal je huur voor de lesauto. Voor meer informatie over de rijtest en het aanvragen van de rijtest, bel je met de rijschool.

Hiervoor geldt hetzelfde tarief als voor een rijles: € 62,- per uur.