FAQ – Veelgestelde vragen

Motor

Op deze pagina vind je verwijzingen naar veelgestelde vragen over diverse onderwerpen.
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Rijschool Schipperen.

Algemene vragen

Om motorfiets te mogen rijden heb je een motorrijbewijs nodig. Er zijn 3 soorten: rijbewijs A1, A2 en A. Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van het vermogen van de motor.

LICHTE MOTOREN

Minimale leeftijd:
– Rijlessen en de theorie vanaf 17 jaar.
– Praktijkexamens vanaf 18 jaar.

Examens:
– Theorie-examen.
– Voertuigbeheersing (AVB).
– Verkeersdeelneming (AVD).

Motorvermogen:
– Maximaal 11kW vermogen.
– Niet meer dan 0,1kW/kg.

Ook driewielige motorrijtuigen met een spoorbreedte groter dan 460 mm en een maximaal vermogen van 15 kW en 125 cc motoren vallen onder deze categorie.

MIDDELZWARE MOTOREN

Minimale leeftijd:
– Rijlessen vanaf 20 jaar*.
– Praktijkexamens vanaf 20 jaar.

Examens:
– Theorie-examen.
– Voertuigbeheersing (AVB).
– Verkeersdeelneming (AVD).

Motor vermogen:
– Maximaal 35kW vermogen.
– Niet meer dan 0,2kW/kg.

*Als je bezitter bent van het A1 motorrijbewijs mag je al lessen volgen vanaf 19 jaar en hoef je niet opnieuw op voor het theorie-examen. Als je het rijbewijs langer dan twee jaar hebt worden bovendien het AVB- en AVD-examen gelijktijdig afgenomen.

 

ZWARE MOTOREN

Minimale leeftijd:
– Rijlessen vanaf 21 jaar.
– Praktijkexamens vanaf 21 jaar   (code 80).
of vanaf 24 jaar zonder code 80.*

Examens:
Theorie-examen.
Voertuigbeheersing (AVB).
Verkeersdeelneming (AVD).

Motor vermogen:
– Onbeperkt vermogen

*Als je minimaal twee jaar bezitter bent van het A2 motorrijbewijs mag je al vanaf 22 jaar op voor het praktijkexamen voor het motorrijbewijs A zónder code 80 aantekening en worden het het AVB- en AVD-examen gelijktijdig afgenomen.

Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk een code 80 aantekening op je rijbewijs.
Dit hangt er onder andere vanaf of je al in het bezit was van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat dan al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Pas als deze code 80 aantekening is komen te vervallen, mag je op een motor rijden met zwaar vermogen.

Bij ons kun je de motoropleiding volgen voor de categorie A en A code 80.

Voordat de rijschool je tussentijdse toets en/of praktijkexamen voor jou gaat aanvragen moet je daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een DigiD machtiging op de site van het CBR www.cbr.nl

Aanmelden kan via deze website door invullen van het
inschrijfformulier of het sturen van een mailtje naar info@rijschoolschipperen.nl

Voordat de rijschool je examen motor voertuigbeheersing en motor verkeersdeelneming rijvaardigheid voor jou gaat aanvragen moet je daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een DigiD machtiging op de site van het CBR www.cbr.nl

Het is mogelijk om opfrislessen te volgen. Meer over opfrislessen? Bel of mail naar de rijschool!

Ja, dat kan! Afhankelijk van het type rijtest plannen we een paar rijlessen in om goed voorbereid voor de dag te komen bij de rijtest. Voor de rijles betaal je ons vaste lestarief. Voor meer informatie over de rijtest en het aanvragen van de rijtest, bel je met de rijschool.

Vragen over motorrijlessen

Vanaf 21 jaar mag je het motorrijbewijs A behalen. Je doet examen op een zwaar categorie motor. Na het behalen van je motorrijbewijs mag je 2 jaar of tot aan je 24ste jaar alleen rijden op een lichte (A1 motor) of een middelzwaar motor   (A2 motor). Hierna wordt het motorrijbewijs omgezet naar een A (zware categorie).

Ja, je kunt gewoon beginnen met lessen, mits je in het bezit bent van een geldig B rijbewijs. Heb je geen B rijbewijs? Dan mag je pas gaan lessen als je je theorie bezit. Het verstandigst is dat je je theorie haalt aan het begin van je rijopleiding, maar je hoeft pas in het bezit te zijn van je theoriecertificaat bij het afnemen van je examen verkeersdeelneming.

Wij geven les aan leerlingen die woonachtig zijn in Raamsdonk, Raamsdonksveer, Geertruidenberg en Hank.

Een proefles is een vrijblijvend motorrijles die een duur heeft van 60 minuten. Deze rijles  is het een kennismaking met je vaste instructeur, lesmotor en de rijschool.

Gemiddeld heeft een beginnende kandidaat tussen de 15-17 motorrijlessen van 90 minuten nodig. Tijdens de proefles kan er nog geen inschatting gegeven worden over het aantal lessen, dit komt omdat je op dat moment alleen de voertuigbeheersing kunt beoordelen en nog niks kunt inschatten qua verkeersinzicht.

Dit is afhankelijk van de eventuele wachtlijst, vraag hiernaar tijdens het aanmelden van je proefles of inschrijving

Ja, met uitzondering van onvoorziene omstandigheden zoals langdurig uitval instructeur, schade lesmotor, vrije lesplaatsen, enzovoort.

Een rijles duurt 90 minuten.

Je kan bij ons motorrijles volgen op zaterdag overdag van 07.30 uur tot 12.00 uur. Avondlessen zijn ook mogelijk voor de motor, deze zijn van 18.30 uur tot 20.00 uur. Op welke avond er les wordt gegeven is wisselend, we kijken hierbij naar jouw mogelijkheden. De avondrijles is in principe alleen voor de bijzondere verrichtingen en niet voor de lessen verkeersdeelname. Dit omdat er ’s avonds weinig verkeer op de weg is en je dan niet optimaal kunt lessen en oefenen met het stukje verkeersdeelname

Je hebt rijles op een Yamaha XJ6 Naked.

Wij hebben veiligheid voorop staan en verplichten je dan ook om te lessen in motorkleding! Een motorhelm, handschoenen en motorpak kun je bij ons lenen, stevige schoenen tot boven de enkels daar dien je zelf voor te zorgen en zijn ook verplicht (verzekeringstechnisch).

Heb je zelf motorkleding? Dan mag je deze natuurlijk dragen! Let op, een gewone spijkerbroek telt bij ons niet als motorkleding. Wel de motorspijkerbroeken met bijvoorbeeld kevlar.

Je plant de rijlessen samen met je instructeur in. Hierdoor kun je lessen afspreken op dagen en tijden die jou het beste uitkomen.

Het annuleren van een rijles dient minimaal 48 uur voor aanvang te geschieden. Een rijles die korter dan 48 uur voor aanvang is geannuleerd, wordt volledig in rekening gebracht.

Ja, afgezegde lessen kunnen altijd worden ingehaald. Wel dient een les minimaal 48 uur van te voren te zijn afgezegd, anders zijn wij genoodzaakt de les door te berekenen.

Wij hebben een speciale verzekeringspolis van Bovemij verzekeringen afgesloten. Hierdoor ben volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing zijn. Tijdens de rijlessen ben je wél zelf verantwoordelijk, ook voor eventuele boetes en dergelijke. Dit komt omdat je al in het bezit bent van je motorrijbewijs of je theorie examen en dat men er vanuit gaat dat je de verkeersregels en dergelijke kent.

Mocht je onverhoopt je motor-rijopleiding wensen te stoppen, dan kan dat. Wij ontvangen dit graag schriftelijk en handelen conform de algemene voorwaarden.

Vragen over examens

Het theorie-examen kun je reserveren via www.cbr.nl. Hierbij heb je je DigiD nodig en betaal je het examen via iDeal.

Het verstandigst is dat je je theorie haalt aan het begin van je rijopleiding, maar je hoeft pas in het bezit te zijn van je theoriecertificaat bij het afnemen van het examen verkeersdeelname.

Deze kun je bij de rijschool kopen, we hebben theorieboeken, theorie credits (oefenvragen online) en eventuele online cursussen.

Vanaf je 16e jaar mag je motor theorie examen doen.

Een geldig, officieel legitimatiebewijs en de oproep voor het motor theorie examen ( je reserveringsnummer).

Het theorie-examen voor de motor bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen, hiervan moet je 44 of meer vragen goed beantwoorden. De 2 testvragen tellen niet mee, maar zijn voor het CBR ingezet om zo optimaal de vragen te testen voordat ze in het examen meetellen.

Als bestuurder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. En voor die van anderen. Om te mogen rijden moet je daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heb je bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruik je medicijnen die invloed hebben op hoe je rijdt? Dan mag je niet altijd de weg op.
Om je rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR je een aantal vragen over je gezondheid. Deze vragen staan op het formulier Eigen verklaring (Gezondheidsverklaring).
Zonder deze Gezondheidsverklaring kan het praktijkexamen niet aangevraagd worden!
Om geen vertraging in het reserveringsproces op te lopen, is het belangrijk dat de gezondheidsverklaring aan het begin van je rijopleiding wordt ingediend.
De gezondheidsverklaring kun je via de site van het CBR indienen en betalen: www.cbr.nl

Ga naar www.cbr.nl login met je Digid en volg de instructies die er worden gegeven. Het systeem zal vragen naar een rijschool registratienummer. Ons rijschoolnummer is 3442K8. De naam van de rijschool: Auto- en Motorrijschool Schipperen VOF.

Een geldig officieel legitimatiebewijs. Wanneer je voor je AVB examen opgaat, dient dit je rijbewijs categorie B (of A1, A2) te zijn als je nog niet in het bezit bent van je theorie.

De examenlocatie voor de AVB examens is of in Etten-Leur aan de Hoevenseweg 39D of in Dordrecht aan de Krommedijk 210. De examenlocatie voor alle AVD kandidaten is in Breda aan de Heerbaan 4.

Voordat wij het AVB- of AVD examen voor je mogen aanvragen, moet je ons daar eerst voor machtigen. Om ons te machtigen heb je een DigiD nodig. Heb je deze nog niet, dan kun je deze gratis aanvragen op digid.nl. Ben je al wel in het bezit van een DigiD dan kun je ons machtigen op mijn.cbr.nl. Voor de machtiging kies je eerst categorie motor A en daarna kies je voor praktijk examen motorvoertuigbeheersing A en voor motorverkeersdeelneming A rechtstreeks.  Heb je al een A2 rijbewijs, dan kies je voor motorverkeersdeelneming A- getrapt.

Het praktijkexamen duurt ongeveer vijfenvijftig minuten. Hierin zitten ook het voorbereidend gesprek, de voertuigcontrole en de nabespreking van het examen zelf. In principe moet je erop rekenen dat je gemiddeld een half uur tot drie kwartier je vaardigheden kunt laten zien aan de examinator.

Het slagingspercentage van de rijschool vind je op de site van het CBR: Auto- en Motorrijschool Schipperen V.O.F. – CBR  Het gaat hierbij om de slagingspercentages in de afgelopen vier kwartalen, deze gegevens worden elk kwartaal vernieuwd.

Vragen over tarieven

Je kunt kiezen voor het lespakket of voor losse rijlessen vooruit, je ontvangt hiervoor een factuur. Kies je voor losse lessen? Dan worden deze per 5 of 10 rijlessen vooruit gefactureerd. Je kunt per bank/iDeal  of contant betalen. De iDeal koppeling loopt via Sisow.

De lespakketten mogen in 1 x of in 2 termijnen per bank/iDeal  of contant betaald worden (in 2 termijnen, mits op voorhand aangegeven).

Een proefles kost € 55,- en is gratis wanneer je bij ons blijft lessen en de lesovereenkomst getekend hebt.

Een rijles kost € 63,50 per uur, wij lessen 1 ½ uur, dan kost de rijles dus € 95,-.

Het lespakket kost € 1880,- en bevat 15 rijlessen van 1,5 uur, theorieboekje en -credits, een AVB examen en een AVD examen.

Nee, de rijlessen worden per 5 gefactureerd, heb je lessen over? Dan krijg je deze lessen terug.

Een theorie-examen kost € 48,-

Een AVB examen kost € 175,- dit is inclusief rijden naar en vanaf de examenplaats.

Een AVD examen kost € 280,- dit is inclusief het voorrijden.

Hiervoor geldt hetzelfde tarief als voor een rijles: € 63,50 per uur

Hiervoor geldt hetzelfde tarief als voor een rijles: € 63,50 per uur.